“Onze visie is de verbetering van wat we kregen en de kwaliteit tot een nog hoger niveau brengen”
Dat is de lijfspreuk van de werkkrachten op Meerendal”
Enkele jaren na haar wijnstudies, werd Liza Goodwin aangeduid als wijnmaker van Meerendal. Zo werd ze in 1998 eerste vrouwelijke wijnmaker van Durbanville.
Met haar grote ervaring en haar kennis van bodem, klimaat en druiverassen maakt ze tegenwoordig uitzonderlijke wijnen. Haar filosofie is dat wijn een weerspiegeling moet zijn van de plaats en de tijd. Deze unieke creatie kan dan ook niet aanzien worden als een product uit de massaproductie. Haar bedoeling is om de beste en meest interessante wijn van Meerendal te produceren in samenspraak met de natuur in plaats van ze tegen te werken.
Het rijke verleden van wijngoed Meerendal dateert van 1702 wanneer gouverneur Willem Adriaan van der Stel, zoon van Constantia stichter Simon van der Stel, het vruchtbare land op 30 km ten noordoosten van Kaapstad, schonk aan Jan Meerland. Meerland stierf echter op een reis naar Europa in 1714. Zijn vrouw Christina Stans, nam het domein over en 10 jaar later stonden er maar liefst 60 000 wijnstokken. De traditionele aanplanting, zogenaamde ‘bushvines’ zijn vandaag nog terug te vinden in de wijngaard.
Meerendal was één van de eerste domeinen om de nieuwe druivesoort Pinotage, (Pinot noir en Cinsault anno 1925) aan te planten. De unieke ligging en de bodem bleken uitermate geschikt om deze nieuwkomer optimaal te laten gelden. Zorgvuldige selectie van de druiven en een juiste beheersing van de technologie liggen aan de basis van de excellente wijnen die Meerendal biedt.
Visueel lijkt het of Meerendal zich op zeeniveau bevindt, maar in werkelijkheid bevinden ze zich op een hoger gelegen plateau verscholen tussen de mistbanken. De omliggende heuvels en valleien zorgen voor een oneindige verscheidenheid aan flanken, bodemsamenstellingen en microklimaten. Deze verscheidenheid geeft de mogelijkheid om klassieke druiven met succes te oogsten. Durbanville is de koelste regio binnen de Kaap door zijn zuidoostelijke wind in de namiddag tijdens de zomermaanden en kent tevens weinig regen in die periode. De druiven kennen hierdoor een tragere rijping wat smaakconcentratie ten goede komt.